Türkiye, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Konseyine tekrar seçildi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) ihtisas kuruluşu olan ve dünya denizciliğinin standartlarını belirleyen Uluslararası Denizcilik Örgütünün (IMO) Konsey üyeliği seçimleri, IMO’nun 32. Genel Kurulu sırasında 10 Aralık 2021 tarihinde Londra’da gerçekleştirildi.

                                                                

40 üye ülkeden oluşan IMO Konseyi, Örgütün yürütme organını teşkil etmekte ve çalışmalarını iki yıllık dönemler itibariyle yürütmektedir. Konsey üyeliği seçimleri, ülkelerin filo büyüklükleri ve deniz ticaret hacimleri gibi belirli ölçütlere bağlı olarak “A”, “B” ve “C” olmak üzere üç kategoride gerçekleştirilmektedir.

 

Deniz taşımacılığı ve seyrüsefer konularında özel ilgisi olan ve Konsey üyelikleriyle dünyadaki tüm coğrafik alanların temsiline olanak sağlayan 20 ülkenin yer aldığı C kategorisi, seçimlerde en fazla rekabetin yaşandığı kategoriyi teşkil etmektedir.

 

1999 yılından bugüne kesintisiz olarak C kategorisinden IMO Konseyinde yer alan Türkiye, 2022-2023 dönemi Konsey üyeliği için yapılan seçimlerde 12. kez IMO Konseyine seçilerek dünya denizciliğinde söz sahibi olmaya devam ediyor.

 

175 IMO üye ülkesinden 159’unun oy kullandığı seçimlerde ülkemiz, 115 ülkenin oyuyla 27 ülke arasından “C” kategorisine seçilerek IMO’daki önemli konumunu bir kez daha pekiştirdi.

 

Ülkemizin adaylığına yönelik bu güven ve desteğin ardında, denizcilik alanında uluslararası düzenlemelere uygun olarak benimsenen başarılı politikalar ve atılan somut adımların yanı sıra IMO’nun çalışmalarındaki etkin varlığımız ve ülke görünürlüğümüz de yer almaktadır.

 

Seçimlerin ülkemiz adına bir kez daha başarıyla sonuçlanması için Bakanlığımız ve Dışişleri Bakanlığı temsilcileri yoğun bir çaba sergilemiştir.

 

Bakanlığımız, denizcilik alanındaki bilgi ve tecrübesi ile IMO’nun çalışmalarını yakından takip ederek bu çalışmalara somut katkılar sunmaya ve ülkemizin menfaatlerini gözetmeye devam edecektir.