SKUP TÜRKİYE projesinin açılış etkinliği yapıldı

Türkiye Belediyeler Birliği’nin nihai faydalanıcısı olduğu “Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği”, kısa adıyla SKUP TÜRKİYE projesi, 1 Şubat 2023 tarihinde Ankara’da açılış etkinliği gerçekleştirilmiştir. Etkinliğin açılış konuşmalarını; TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) Avrupa Birliği (AB) ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo yapmıştır.

Şahin: “Hep birlikte yürüyelim, hep birlikte koşalım; temiz bir dünyayı birlikte inşa edelim.”

Konuşmasında Türkiye’de sürdürülebilir hareketliliği sağlamaya yönelik çalışmalardan bahseden Şahin, ekonomiyi ekolojiye çevirmenin ve sürdürülebilir kalkınmanın önemine değinmiştir. SKUP TÜRKİYE projesinin öneminin altını çizen ve sıfır emisyon, sıfır atık, iklim değişikliği ile mücadele konulara da değinen Sayın Şahin konuşmasını “Hep birlikte yürüyelim, hep birlikte koşalım; temiz bir dünyayı birlikte inşa edelim.” sözleriyle noktalamıştır.

Hidalgo: “Vatandaşlar bu çalışmanın öznesi olarak kilit noktada.”

Angel Gutierrez Hidalgo, “Şehirleri daha yaşanabilir hale getirmek için toplu taşımaya odaklanıyoruz. Toplu taşımayı yaygınlaştırmak ve araç sayısını azaltmak emisyonun düşürülmesinde çok önemli” diyerek, değişimi ortaya koyabilmek adına kararlı adımların atılmasının gerektiğini ve bu projenin vatandaşların farkındalığının oluşturulmasında kilit noktada olduğunu belirmiştir.

Özcan: “SKUP Projesi finansmana ulaşmak, yerel yönetimlere bilgi aktarması bakımdan çok değerli”

Projelerin hayata geçmesinde finans faktörünün önemli bir etken olduğunu aktaran Bülent Özcan, Türkiye’de pek çok büyükşehirde sürdürülebilir kentsel ulaşım planlarının (SKUP) hazırlanması için IPA kaynaklarından yararlanıldığını ifade etmiştir. SKUP TÜRKİYE projesini bir koordinatör ve konuşan bir proje olarak gördüklerini söyleyen Özcan, aynı konuda çalışan projelerin iş birliğinin önemine de vurgu yapmıştır.

Aykan: “2053 Vizyonumuzda “Ulaştırma ve Lojistik’te Akıllı ve Sürdürülebilir Hareketliliği Sağlamak” bir ana amaç olarak belirlendi”

Genel Müdürümüz Burak Aykan ise konuşmasında ulaştırma sektörüne ayrılan fonların yönetiminden Bakanlığımızın sorumlu olduğunu belirterek, düşük bütçeli ancak vatandaşlarımızın günlük ulaşım ihtiyaçlarını sağlayacak, ulaşım hizmetlerine erişilebilirliklerini artıracak kentsel ulaşım projelerinin de en az altyapı projeleri kadar kıymetli ve önemli olduğuna dikkat çekmiştir.  USOP altında Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Projelerinin birbiri ardına başlatıldığını ve süreceğini de belirten Genel Müdürümüz, SKUP TÜRKİYE projesini de yakından takip ettiklerini dile getirmiştir. Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün bu bilinç ve anlayışla çalıştığının altını çizen Genel Müdürümüz, ülkemizin 2053 vizyonunda “Ulaştırma ve Lojistik’te Akıllı ve Sürdürülebilir Hareketliliği Sağlamanın” bir ana amaç olarak belirlendiğini de sözlerine eklemiştir.

Açılış etkinliğinin Ana Tema Konuşmalarında söz alan AB Yatırımları Dairesi Başkanı ve IPA Direktörü Dr. Tijen İğci, halihazırda 14 erişilebilir ve kapsayıcı ulaştırma projesinin ya sözleşmesinin imzalandığını ya da ihale aşamasında olduğuna değinmiştir. Bu projelerden 10 tanesinin SKUp (sürdürülebilir kentsel ulaşım planı) kapsamında olduğunu ifade etmiştir. 

Başkanımız, SKUP’un, belediyelerimizin projeleri için itici güç olacağını, bu planların kentsel ulaşımın karmaşıklığını etkili bir şekilde ele almaya yönelik stratejik ve bütünleşik bir yaklaşımla oluşturulduğunun altını çizmiştir. SKUP projelerinin belediyelerimizin işlevsel kentsel alanlarında sürdürülebilir kentsel hareketliliğe geçişi sağlayarak erişilebilirliği ve yaşam kalitesini arttıracak uzun vadeli stratejik planlar olduğunu ve belediyelerimizle güçlü iş birliği ve sağlam bir koordinasyonun öneminin altını çizen Sayın İğci, IPA III dönemi hakkında da bilgi paylaşmıştır.

Açılış etkinliği “Türkiye’de Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik” başlıklı panelle sona ermiştir. TBB Proje ve Finansman Birim Sorumlusu Cemal Baş’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele; SKUP TÜRKİYE Proje Direktörü Dr. Wolfgang Backhaus, AB Türkiye Delegasyonu, Ulaştırma Politikası ve İklim Değişikliği Ekip Koordinatörü Göktuğ Kara ile POLIS Network Direktörü Karen Vancluysen ve İLBANK Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Şevket Altuğ Taşdemir katılmıştır.